خانه / آموزش / پرورش قارچ

پرورش قارچ

مقدمه
بهترین موقع برای پرورش قارچ در خانه بین ماههای مهر تا آذر است ولی چنانچه امکانات تهویه هوا و متعادل نمودن درجه حرارت محیط محل پرورش وجود داشته باشد می‌توان قارچ را در ماههای دیگر سال تعمیم داد. بطور کلی طرز پرورش قارچ مخصوص به خود آن است و می‌توان آن را در محیط تاریک پرورش داد و به جز نور مستقیم آفتاب، هر مقدار نور را تحمل می‌کند. در هر صورت در محل پرورش قارچ علاوه بر آنکه، بایستی تهویه هوا به خوبی انجام گیرد، درجه هوای محیط پرورش نیز باید بین ۱۵ – ۱۰ درجه نگهداری شود. علاوه بر این محل پرورش بایستی کاملا تمیز ، قابل شستشو و فاقد درز یا محلی برای پرورش باکتریها ، حشرات و قارچهای مضر باشد.

اطاق پرورش قارچ
عرض اطاق پرورش بایستی به حدی باشد که بتوان از راهروهایی که برای آن تعبیه می‌گردد، به راحتی عبور نمود. (حدود ۷۰ سانتیمتر) عرض طبقات پرورش قارچ را نیز حداکثر ۱۸۰ سانتیمتر در نظر می‌گیرند تا بتوان از دو طرف به وسط بستر قارچ دسترسی پیدا نمود و چنانچه طبقات پرورش قارچ در کنار دیوار باشد عرض آنرا حداکثر ۹۰ سانتیمتر قرار می‌دهند. همچنین می‌توان قارچ را در جعبه‌های چوبی در اندازه ۶۰ در ۹۰ سانتیمتر و عمق ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر پرورش داد.
طبقه بندیها معمولا در طول اطاق پرورش انجام می‌گیرد.
روی سطح زمین نبایستی طبقه‌ای مستقر نمود، حداقل فاصله بین طبقه اول تا کف زمین ۱۵ سانتیمتر و فاصله هر طبقه از هم ۶۰ سانتیمتر می‌باشد. بطور معمول برای پرورش قارچ در خانه فقط سه طبقه در نظر می‌گیرند و چنانچه اطاق به حد کافی وسیع باشد یک ردیف در طول اطاق در مجاور دیوار و یک طبقه (دو طرفه) در وسط و یک طبقه در طرف دیگر اطاق قرار می‌دهند بطوری که دو راهرو به عرض ۷۰ سانتیمتر در دو طرف طبقه وسط ، ۱۸۰ سانتیمتر باشد.

 

مراقبت از قارچ
پرورش قارچ

نحوه آماده سازی کود
چنانچه محل پرورش قارچ محدود و کوچک باشد میزان احتیاج به کود متناسب می باشد. لذا ترجیح داده می‌شود یک محوطه بتونی به ابعاد ۱٫۵ متر ساخته و در مجاور آن محلی برای خروج آب مازاد کود در نظر بگیرند که فاضلاب را بتوان داخل سطل یا یک مخزن بتونی کوچک به ابعاد ۴۰ سانتیمتر وارد نمود. کف مخزن اصلی را به ضخامت ۱۵ سانتیمتر کاه ریخته و روی سطح کاه یک جعبه‌ای به ابعاد یک متر از جنس تور سیمی ضخیم که شبکه سوراخهای آن ۰٫۵ سانتیمتر باشد طوری قرار می‌دهند که از هر طرف با دیواره مخزن بتونی ۲۵ سانتیمتر فاصله داشته باشد و اطراف این توری را از کاه پر نموده و داخل توری را کود اضافه کرد.

تهیه بستر برای پرورش قارچ
بهترین ماده برای پرورش قارچ ، پهن اسبی و کاه می‌باشد. برای تهیه کود جهت پرورش قارچ مقداری پهن اسبی و کاه را مخلوط نموده و در ابعاد مناسبی در حدود ۳ متری آنرا انبار نموده و آنها را روی هم بخوبی می‌کوبند.
تا متراکم شود بطوری که از نفوذ باران به داخل آن جلوگیری گردد. پس از مدتی کوتاه عملیات تخمیر داخل توده کود شروع می‌شود و درجه حرارت محیط کود بالا می‌رود.
همچنین می‌توان قبل از توده کردن کود مقداری آهک در حدود یک پنجم حجم پهن به آن اضافه و کاملا مخلوط کنید. سپس آنرا توده نمود.
این عمل باعث می‌گردد که عمل تخمیر به تعویق بیافتد و در عین حال آمونیاک تولید شده را جذب و علاوه بر آن مقداری از رطوبت اضافی کود را جذب نماید. بعد از سه روز مجددا این توده را برگ و هوا داده و آنرا مانند دفعه اول ، انباشته و روی آنرا بکوبید. سطح آنرا شیب دهید تا آب باران به داخل آن نفوذ نکند و این عمل به فاصله ۴ – ۲ روز ، چهار تا شش مرتبه باید تکرار گردد.
لازم به یادآوریست که چنانچه در مرحله اول به کود ، آهک داده شده فاصله برگردان کود چهار روزه و در صورتی که آهک داده نشده باشد فاصله برگردان کود دو روز می‌باشد.
باید توجه داشت که بایستی دقت و مراقبت در نگهداری میزان رطوبت و حرارت داخل توده به عمل آید.
زیرا هر اندازه مقدار رطوبت پهن زیاد باشد، محیط داخل کود ، اسیدی شده و کود غیر قابل استفاده می‌گردد.
بخصوص در موقع برگردان کردن کود ، چنانچه مشاهده شود که کود بسیار خشک است، بایستی مقدار کمی غبار آب روی آن پاشید، از علائم مشخصه میزان رطوبت کود، آزمایش آنست، چنانچه مقداری کود را در دست بفشارید، نبایستی قطرات آب ، از لای انگشتان بچکد و فقط کافی است در اثر فشار به کود ، کف دست تر بشود. پس از آماده شدن بایستی اطاق پرورش را مجهز نمود.

طرز کاشت قارچ در اطاق پرورش
پس از آماده شدن کود آنرا به داخل سالن انتقال داده و روی سطح هر ردیف به ضخامت ۱۵ سانتیمتر کود را گسترده و سطح آنرا کاملا مسطح می‌نمایند و این عمل را بایستی خیلی به سرعت و بدون آنکه کود حرارت خود را از دست بدهد انجام داد. پس از تکمیل و انجام کار کلیه درها و منافذ را بسته و مدت چهار روز کود را بحالت خود واگذار کنید تا درجه حرارت کود و محیط اطاق بالا برود و حدود ۵۴ تا ۶۰ درجه برسد و این حرارت به مدت ۳۰ -۴۸ ساعت ثابت باقی بماند، بعد از آن درجه حرارت کود پائین آمده و به ۵۴ درجه می‌رسد.
این عمل را عرق کردن محیط کشت می‌نامند در حقیقت در این حرارت قسمت اعظم از محیط در اثر حرارت زیاد ضد عفونی شده و لارو حشرات و غیره از بین می‌روند.
از این تاریخ به بعد تا مدت ۵ روز درجه حرارت محیط بستر ۱۰ – ۱۲ درجه پایین می‌آید تا آنکه درجه حرارت به ۲۳ الی ۲۴ درجه می‌رسد. این درجه حرارت برای کاشت قارچ مناسب خواهد بود.

 

آموزش پرورش قارچ
پرورش قارچ

اسپر آماده کاشت
اسپر قارچ را نمی‌توان مستقیما کاشت زیرا امکان دارد همراه با اسپر قارچ تعداد زیادی قارچهای سمی وجود داشته باشد. بنابراین بایستی از اسپر آماده کاشت به نام اسپون که در محیط کاملا استریل ، محفوظ و سلکته شده رشد کرده و به حالت خواب در آورده‌اند استفاده نمود.
طرز عمل و تهیه آن بدین ترتیب است که اسپر قارچ خالص شده را در محیط کاملا استریل آزمایشگاه قبلا پرورش داده، بطوری که میسلیوم قارچ رشد خود را شروع نماید. سپس آنرا در حالت عقیم برده و مانع رشد بیشتر آن می‌شوند و در محیط کاملا استریل و محفوظ به نام اسپون قارچ به فروش می‌رسانند.

طرز کاشت اسپون
یک قطعه اسپون را که در محیط بسته و کاملا استریل محفوظ است باز کرده و به دوازده قطعه کوچک تقسیم نموده و قبلا سطح خاک بستر را به فاصله ۲۵ سانتیمتر ، قطعه چوبهای در خاک بستر فرو برده و علامت گذاری کنید.
در محل هر سوراخ قسمتی از خاک را تا عمق ۵ سانتیمتر با وسیله‌ای خارج کرده و با دست چپ یک قطعه اسپون به جای آن گذاشته و روی آنرا می‌پوشانند. بطوری که عمق کاشت ۵ – ۳ سانتیمتر از سطح خاک باشد و به همین ترتیب پیش می‌روند تا کلیه بستر کاشت شود.

پوشاندن سطح بستر
ده تا چهارده روز بعد از تاریخ کاشت اسپون ، بایستی سطح کشت را بوسیله یک لایه دو سانتیمتری خاک استریل شده پوک و منفذدار پوشانده و کاملا آنرا مسطح و یکنواخت نمود. در این موقع درجه حرارت بستر بایستی ۱۵٫۵ درجه باشد. باید توجه داشت که در موقع روکش کردن بستر ، اسپونها باید رشد خود را شروع کرده باشند و میسلیوم قارچ در اطراف محلی که اسپون کاشته شده رشد نموده و گسترش پیدا نموده باشند.
در این موقع بوی مطبوع قارچ در محوطه و در محل بستر به مشام می‌رسد.
در این موقع باید کاملا دقت شود تا به هیچ وجه ، بستر کشت تکان نخورد و جابجا نشود و مخصوصا اگر تخته کف و طبقات شکم داده و یا قدرت نگهداری بستر خاک را نداشته باشد میسلیوم قارچها پاره شده و تمام محصول از بین می‌رود. پس از پوشش نمودن سطح بستر ، میسلیوم رشد سریع خود را شروع کرد و برای تسریع در رشد میسلیوم ، درجه حرارت محیط بایستی بین ۱۶ – ۱۴ درجه باشد. در صورتی که درجه حرارت محیط کشت خیلی بالا باشد، بکار بردن آهک در مخلوط خاک پوشش بستر صلاح نمی‌باشد.

شرایط برای پرورش و رشد قارچ
تهویه
تهویه در محیط اتاق کشت باید بطور یکنواخت انجام شود و نبایستی روی سطح کشت را بیش از حد نیاز هوا داد و تهویه در کلیه نقاط اطاق بطور یکنواخت باشد.

درجه حرارت
چنانچه درجه حرارت بستر کشت به کمتر از ۱۴ درجه برسد و درجه حرارت محیط اطاق به حدود ۷ درجه برسد بایستی اطراف بستر را با پارچه ضخیم پوشاند تا مانع تبادل حرارت به محیط شود. برای سرعت رشد قارچ می‌توان درجه حرارت محیط را به ۱۴٫۵ درجه رساند و میزان تهویه را بالا برد ولی باید دقت شود که جهت حرکت هوا به طرف سطح قارچ نباشد.

رطوبت هوا و آبیاری
در موقع تشکیل قارچ ، محیط اطاق احتیاج به رطوبت دارد. بطور متوسط بهترین درجه رطوبت برای کشت بین ۸۰ – ۷۰ درصد می‌باشد. چنانچه درجه رطوبت هوا از این مقدار کمتر شود سطح کلاهکها ترک برداشته یا سطح کلاهک قارچ لک‌دار می‌شود. علاوه بر این سطح بستر خشک شده و احتیاج به آبیاری بیشتری دارد.
برای تقلیل میزان رطوبت هوا لازم است در نقاط مختلف اطاق ، رطوبت سنجهای کار گذاشته شود و بطور مرتب مورد بازدید قرار گیرد.
در صورتی به علت خشک شدن خاک سطح بستر ، احتیاج به آبیاری است. بایستی بوسیله غبار پاش روی سطح خاک آن هم به حدی که آب در سطح بستر جریان پیدا نکند و یا در یک جا جمع نشود آبپاشی کنید.
آبیاری را با آب خالص و با درجه حرارت ۳۲ درجه و بسیار بااحتیاط انجام دهید.

تقویت خاک بستر
پس از آنکه قارچها بزرگ شده و نزدیک به برداشت شوند می‌توان روی سطح بستر کود مایع پاشید ولی باید دقت نمود که روی کلاهک قارچ پاشیده نشود این عمل در بالا بردن میزان محصول بسیار موثر است.

 

آموزش پرورش قارچ
پرورش قارچ

برداشت محصول
به محض آنکه رشد قارچ به حد کافی رسید و تاج آن شکل کامل خود را پیدا نمود بایستی قارچهای رسیده را جمع آوری نمود و بطور مرتب در طول بستر کشت ، بررسی کرد و قارچهای رسیده را جمع آوری کرد. قارچهایی که ترک برداشته و چتر آن باز شده باشد ارزش بازاریابی ندارند. علاوه بر این وزن آن کم می‌شود و همچنین قارچهایی که زودتر از موقع چیده شوند وزن آنها سبک بوده و از قارچهای درجه دو محسوب شده و ارزش غذایی کمتری دارد.
در موقع جمع آوری نباید از سبدهای بزرگ برای این منظور استفاده نمود. زیرا فشار قارچهای روی سبد موجب می‌گردد که قارچهای زیرین خراش برداشته و سیاه شوند برای جمع‌آوری قارچ ، کافی است کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و بلافاصله ساقه کثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع کرد. و قارچ تمیز را داخل سبد گذاشته و حتی‌المقدور جمع آوری با دستکش انجام گیرد. بهره برداری هر ۱۵ روز یکبار انجام می‌گیرد و این برنامه مدت دو تا سه ماه به طول می‌انجامد.

بسته بندی
قارچهای چیده شده را به اطاق سرد و خنک انتقال داده و در اسرع وقت نسبت به درجه بندی آن اقدام نموده و قارچهای لک‌دار و ناقص و کج و ناجور را جدا کرده و برای مصارف تهیه پودر فرستاده و قارچهای سالم را در بسته‌های درجه یک و درجه دو به بازار عرضه کنید.

علت سبکی، کم وزنی و پشت باز شدن قارچ
– هوادهی شدید(اکسیژن افزایش و دی اکسیدکربن کاهش)،
– عدم تهویه مناسب، افزایش بیش از حد میزان دی اکسیدکربن و کاهش میزان اکسیژن.
– سیرکوله شدید سالن.
– ضعیف بودن بذر، مصرف بیش از حد بذر در کمپوست، پاشیدن بذر زیاد در سطح کمپوست قارچ.
-دمای کمپوست بیش از حد مجاز(بیش ازoC30) باشد احتمال ایجاد تنش بذر(اسپاون) و کاهش کیفیت محصول تولیدی از نظر وزنی.
– افزایش دمای کمپوست در طول دوره رشد رویشی و زایشی قارچ،
– هوادهی شدید با استفاده از دستگاه رطوبت ساز به منظور کاهش دمای سالن.
– هر گونه تنش خشکی یا رطوبتی خاک.
– کیفیت پائین کمپوست.

علل پین مردگی
– شوک دهی یکباره، میزان بالای پین هد در فلش یک، عدم توان تغذیه تمامی پین هدها توسط کمپوست
– شوک دهی یکباره، کاهش شدید رطوبت نسبی محیط، موجب خشکی خاک و تشدید پین مردگی.
– آبیاری سنگین(نوع آبیاری برای افراد مبتدی بصورت آبیاری سبک و به تعداد دفعات بیشتر).
– کاهش رطوبت نسبی سالن به کمتر از ۸۰% .

تهویه بیش از حد مجاز
– میسلیوم قارچ در طی مرحله ریسه دوانی از دی اکسیدکربن موجود در کمپوست و هوای سالن به عنوان منبع کربن مورد نیاز خود استفاده مینماید و لذا کمبود موجب تاخیر در رشد.
– تهویه زیاد و سرعت شدید وزش هوا، کاهش رطوبت، یکی از دلایل پوست سوسماری شدن کلاهک قارچ.
– کمبود دی اکسیدکربن، رشد پین هد با تاخیر، تعداد زیاد پین هد.
– کمبود دی اکسیدکربن یکی از عللی تشکیل پین هد در زیر خاک.
– تهویه زیاد باعث کلفت شدن پایه قارچ.
– تهویه زیاد، زود باز شدن چتر قارچ قبل از رسیدگی کامل قارچ.

 

درامدزایی در منزل
قارچ

تهویه کمتر از حد مجاز
– افزایش دی اکسیدکربن، پنبه ای شدن ریسه(استروما).
– افزایش دی اکسیدکربن یکی از علل افزایش طول ساقه قارچ.
– افزایش دی اکسیدکربن موجب سبکی و پشت باز شدن قارچ.

رطوبت بیش از حد مجاز
– خیسی کمپوست، استروما در سطح کمپوست و در زمان رشد میسلیوم، تاخیر در رشد و توسعه میسلیوم.
– خیسی خاک پوششی، عدم انجام تبادلات گازی کمپوست و استروما در سطح خاک پوششی. رطوبت بصورت قطرات آب در سطح زیرین بلوک و گندیدگی کمپوست.
– در زمان تشکیل پین هد، موجب پین مردگی.
– در زمان تشکیل قارچ، عدم تبخیر از سطح خاک، عدم مکش و انتقال آب و مواد غذایی از کمپوست به قارچ،
– ایجاد لکه های قهوه ای رنگ در سطح کلاهک به سبب تجمع باکتریها.
– در زمان تشکیل قارچ، موجب خیسی خاک، قارچهای حاصله کثیف.

رطوبت کمتر از حد مجاز
– تبخیر رطوبت از سطح کمپوست، رشد و توسعه میسلیوم در کمپوست با تاخیر.
– بعد از خاک دهی، تشدید تبخیر از سطح خاک و خشک شدن خاک، جلوگیری از رشد و توسعه میسلیوم در خاک و توسعه میسلیوم با تاخیر.
– در زمان تشکیل پین هد، کاهش رطوبت مورد نیاز، پین مردگی.
– در زمان تشکیل قارچ، سبکی قارچ، پوسته پوسته شدن قارچ و کاهش عملکرد.
– در برخی از مواقع کاهش رطوبت سالن، بدلیل هوادهی شدید(در زمان شوک دهی) به منظور جلوگیری از افزایش دمای کمپوست در تابستان، خشکی کمپوست و خاک پوششی، تشکیل پین هدها در زیر خاک تشکیل، قارچ حاصله آلوده و کثیف.

 

قارچ
پرورش قارچ

دمای بیش از حد مجاز
– درجه حرارت مطلوب جهت رشد میسلیومoC25 ، درجه حرارتهای بالاتر از oC30 باعث مرگ میسلیوم.
– در مرحله رشد پین هد، کاهش رطوبت سطح خاک، مرگ پین هد.
– در زمان رشد قارچ باعث سبکی و پشت باز شدن قارچ.

دمای کمتر از حد مجاز
– درجه حرارت کمتر از oC10 رشد میسلیوم متوقف، دمای کمتر از oC15 رشد میسلیوم کند.
– در مرحله رشد پین هد، کاهش رشد و ریز ماندن پین هدها.
– رشد قارچ را با تاخیر و ریز شدن کلاهک قارچ.

علت رشد کپه ای قارچ
– عدم انجام رافیلینگ و یا رافیلینگ غیر صحیح.
– شوک دهی در کمتر از مدت ۴ روز.
– سیرکوله نامنظم هوا در تمامی نقاط سالن به سبب طراحی نامناسب کانالهای انتقال هوا در طول سالن و چرخش نامنظم هوا.
– رطوبت نامنظم خاک به سبب همگن و یکدست نبودن خاک پوششی(عدم جذب یکنواخت آب توسط خاک)، عدم آبیاری یکنواخت خاک پوششی.
– در معرض وزش شدید هوا قرار داشتن قسمتی از خاک پوششی.
– عدم خاک دهی یکنواخت بر روی کمپوست(۴-۳٫۵سانتیمتر).

ساقه بلند شدن و کوچکی کلاهک
– دمای سالن در دوره ای از رشد قارچ از دمای کمپوست بیشتر.
– میزان بالای دی اکسیدکربن سالن.
– وجود یک دوره خشکی در طی مراحل رشد قارچ و دمای پائین.
– اکسیژن زیاد بدلیل تهویه بیش از حد مورد نیاز.
– تنش رطوبتی و دمایی در طول دوره رشد.
– عدم استفاده از خاک پوششی با کیفیت مناسب، موجب از دست دادن سریع رطوبت توسط خاک و سفت شدن خاک و تشدید این عارضه.

تشکیل اندام باردهی در حد فاصل خاک و کمپوست
– تهویه زودتر از موعد مقرر، کاهش عملکرد، موجب آلوده شدن قارچ به خاک.
– خشک شدن سطح خاک پوششی.
راهکار مقابله بر دمای بالای کمپوست در زمان تحویل
افزایش دمای کمپوست در اواسط فصل بهار و تابستان، در زمان ارسال کمپوست به فواصل دور تقریباً اجتناب ناپذیر است
– باز نمودن سریع کمپوست ها و انجام عمل هوادهی تا کاهش دمای کمپوست.
– استفاده از بذر کمکی بعد از تخته کوبی(عدم تماس بذر با دست، به سبب جلوگیری از آلودگی بذرها، پخش بذر با استفاده از مجرای خروجی تعبیه شده).

آشنایی با مراحل پرورش قارچ دکمه‌ای
تولید قارچ را چگونه انجام دهیم؟
مراحل پرورش قارچ دکمه ای را باید پس از ورود کمپوست به سالن های پرورش قارچ دکمه ای، قدم به قدم با اصول پیش رود و از طرفی شرایط محیطی لازم نیز به خوبی تامین گردد تا موفقیت در پرورش حاصل شود.
به طور کلی با ورود کمپوست به سالن ها، ۴ مرحله طی می‌شود که شامل مرحله ی ریسه دوانی در کمپوست، ریسه دوانی در خاک پوششی، هوادهی و باردهی می باشد. زمانی که کمپوست وارد سالن ها می شود باید کیسه ها را با دقت و بدون پاره شدن به روی قفسه ها انتقال داد.
پس از باز کردن درب بلوک های کمپوست باید شرایط محیطی لازم برای رشد بذرها را فراهم نمود تا بذرها شروع به فعالیت کنند و به اصطلاح کمپوست سفید کند.

۱.دوره ریسه دوانی در کمپوست (اسپان ران)
مرحله ریسه دوانی در کمپوست را اسپان ران نیز می نامند. این مرحله ۱۴-۱۷ روز طول می‌کشد. در این مرحله دمای ۲۵ تا ۲۶ درجه سانتی گراد را برای میسیلیوم ها فراهم نموده تا در کمپوست رشد کنند و به‌اصطلاح به‌خوبی سفید کند.
در این مرحله رطوبت محیط حدود ۹۰ تا ۹۵% در نظر گرفته می‌شود تا علاوه بر تأمین رطوبت مورد نیاز کمپوست از خشک شدن نیز جلوگیری شود. در طول این مدت باید سطح کمپوست با روزنامه پوشیده شود و سطح روزنامه‌ها با آبپاش آبیاری شود.
معمولاً میزان Co2 در این مرحله در بستر ۵۰۰۰-۱۰۰۰۰ ppm می‌باشد. با شروع فعالیت بذرها و ایجاد ریسه‌ها و تنفس آن‌ها، co2 تولید و میزان غلظت آن در سالن افزایش پیدا می‌کند که خود باعث فعالیت بیشتر کمپوست خواهد شد.
غلظت Co2 در طول ریسه دوانی با افزایش دمای کمپوست افزایش می‌یابد، درواقع بین دما و Co2 رابطه‌ی مستقیمی وجود دارد. در این مرحله میزان Co2 برای رشد رویشی میسیلیوم ها ضروری است و بهتر است در طول این مدت هوای تازه تا جایی که دما را کاهش دهد در اختیار کمپوست قرار ندهیم.

۲٫ دوره ریسه دوانی در خاک‌پوششی
پس از سفید شدن کمپوست، ادامه‌ی رشد رویشی میسلیوم ها باید در خاک‌پوششی صورت گیرد، بنابراین باید خاک پوششی به بستر اضافه گردد. افزودن خاک پوششی به چند دلیل مهم صورت می گیرد:
• تامین آب مورد نیاز میسیلیوم ها
• خاک پوششی باکتری های لازم برای فاز زایشی قارچ را دارا می باشد.
• خاک به عنوان تکیه گاه برای ادامه رشد میسلیوم ها محسوب می شود.
• و …
پس از قرار گیری خاک در سطح بستر، کمپوست و خاک باید با یکدیگر مخلوط شود؛ نحوه ی مخلوط شدن و زمان آن متفاوت است که بسته به آن، عمل مخلوط شدن خاک و کمپوست را رافلینگ یا ککینگ می گویند.

۳٫ مرحله هوادهی
پس از سفید شدن میسیلیوم ها در خاک پوششی، باید از رشد رویشی میسلیوم جلوگیری کنیم و آن را وادار کنیم تا وارد فاز زایشی شود؛ به همین دلیل هوادهی می‌کنیم یعنی دما و co2 را کاهش داده و شرایط محیطی ویژه‌ای برای میسلیوم ها فراهم می‌کنیم تا وارد فاز زایشی و تولید اندام بارده قارچ شوند. در فاز زایشی اندام‌های باردهی قارچ در شرایط شوک دهی تشکیل می‌شود و رشد می‌کند و حفظ شرایط رشد میسلیوم و اندام‌های باردهی، مهم‌ترین کاری است که باید انجام شود.

۴٫ مرحله باردهی
پس از ۷ روز بعد از شوک دهی قارچ وارد مراحل ته سنجاقی و رشد و نمو اندام باردهی قارچ می‌شود. با تشکیل اندام بارده، باید شرایط را برای رشد و نمو آن فراهم کنیم تا تبدیل به قارچ شوند.
دما، رطوبت و غلظت Co2 از مهم‌ترین فاکتورهای محیطی برای تشکیل اندام بارده قارچ هستند. بهترین دما برای تشکیل اندام بارده قارچ ۲۰ درجه سانتی گراد در کمپوست و دمای ۱۸ درجه سانتی گراد برای هوا می‌باشد. غلظت Co2 ناشی از میزان تولید Co2 از میسلیوم ها و میزان Co2 موجود در هوای تازه می‌باشد. غلظت کل Co2 برای تشکیل اندام بارده بین ۲۰۰۰-۶۰۰۰ ppm باشد.
برداشت قارچ ها در مرحله اول را فلش اول می گویند. پس از برداشت اول با تمیز کردن سطح بستر از قارچ های باقیمانده و آبیاری مجدد، پین های فلش دوم شروع به رشد کرده و در نهایت برداشت دوم و سوم نیز خواهیم داشت که به آن ها فلش دوم و فلش سوم گفته می شود.

درباره ی مدیریت علومکده

نجمه برهمند کارشناس روانشناسی عمومی

همچنین ببینید

تشکیل باران

تشکیل باران

تشکیل باران در اینجا سعی می کنیم به زبانی ساده نحوه شکل گیری باران را ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *